Συγκεντρώσαμε πληροφορίες και συμβουλές για μία ασφαλή και μακροχρόνια συμβίωση με τα χαλιά μας. Συμπτώματα χρήσης. Συμβουλές συντήρησης και καθαρισμού. Τι να αποφύγετε.
Συμπτώματα χρήσης
Πολλά χαλιά φθάνουν στο σπίτι μας μετά από μία σειρά χειροποίητων, παραδοσιακών, σύνθετων και διαφορετικών διαδικασιών. Διαδικασιών βαφής, ύφανσης, φινιρίσματος κλπ. Με πολλά φυσικά, τεχνητά ή φυτικά υλικά. Επομένως ως «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της χρήσης τους ανάλογα με την τεχνοτροπία κατασκευής. Είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιες αντιδράσεις ανάλογα με το DNA, του κάθε χαλιού και δεν σχετίζονται με την αξία του χαλιού. Τέτοια παραδείγματα είναι η εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος (ίσως χρειαστεί φινίρισμα), χνούδι, τονική αλλαγή χρωμάτων (φεύγει το περίσσιο κατάλοιπο χρώματος) ζαρώματα, μυρωδιά. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν, σταδιακά, μετά τους πρώτους καθαρισμούς και ανάλογα με την χρήση. Αυτά τα συμπτώματα χρήσης απορρέουν από την ποιότητα και την τεχνοτροπία της ύφανσής/κατασκευής τους.
Κρόσσια, ρέλια, γωνίες και άλλα
Κρόσσια, ρέλια, γωνίες στις άκρες των χαλιών, ταινίες, ραφές ,υπόστρωμα είναι τα πιο «ευαίσθητα» σημεία στα χαλιά. Με το χρόνο, την συντήρηση, το τίναγμα με τα χέρια (το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται) αλλά και από την χρήση, μπορεί να εξασθενούν, να ανοίγουν, να φθείρονται, να κόβονται. Σταδιακά, από την μία χρονιά στην άλλη, ίσως και μετά από ένα τίναγμα ή καθαρισμό να αρχίσουν να μαδάνε τα κρόσσια, να ανοίγουν τα ρέλια-άκρες ή να βγάζουν έξτρα κλωστές στο πέλος. Κρόσσια και ρέλια που έχουν προδιάθεση να κοπούν ή να ανοίξουν στο σπίτι πιθανώς να κοπούν ή να ανοίξουν και με το καθάρισμα. Επίσης, ξεβάμματα, ξεθωριάσματα ή αναστροφή πέλους είναι πιθανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το χαλί μας, αλλά ότι χρειάζεται ίσως κάποια επεξεργασία ή επισκευή.
Οι φθορές ή αλλοιώσεις είναι συχνότερες όταν πόρτες και καρέκλες, χτυπάνε στα κρόσσια, ή τα ρέλια, ή γίνεται πιο συχνή χρήση σε συγκεκριμένα σημεία του χαλιού, ή τινάζονται με τα χέρια. Το ίδιο παρατηρείται και στο πέλος του χαλιού όταν υπάρχουν βαριά έπιπλα ή πιο συχνή και έντονη χρήση. Στρωμένα χαλιά τα οποία, τα βλέπει ο ήλιος από πόρτες-παράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους. Τα χαλιά φθείρονται όταν πατιούνται ή τρίβονται σε συγκεκριμένα ίδια σημεία. Γενικά η κακή ή η λανθασμένη χρήση, των χαλιών θα πρέπει να αποφεύγονται.
Τα σημεία που έχουν υποστεί επεξεργασία π.χ. επισκευή, βαφή ή σημεία που υπάρχει φθορά ή προδιάθεση φθοράς και δεν έχουν εμφανιστεί ή εκδηλωθεί, πιθανόν να γίνουν πιο ευδιάκριτα μετά τον καθαρισμό γιατί φαίνονται καλύτερα στο καθαρό χαλί. Για παράδειγμα, κόμποι, στημόνια, φθορά στο πέλος, φαγωμένο πέλος, αλλοίωση χρώματος, κλπ. Τα χαλιά δεν είναι ούτε ανεξίτηλα, ούτε άφθαρτα στον χρόνο, αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αντιδρούν και ωριμάζουν.
Καθαρισμός και συντήρηση χαλιών
Για τον ορθό καθαρισμό τους συνήθως συστήνουμε, στεγνό ή ελεγχόμενης υγρασίας καθάρισμα από επαγγελματία, πιστοποιημένο ταπητοκαθαριστή.
Λεκέδες όπως ούρα, κρασί, καφέ, μελάνια, αίμα, λάδι, μπογιές ή κάποια ξεβάμματα ή σημάδια από υγρασία, μπορεί να μην καθαρίσουν. Μπορεί για να απομακρυνθούν να χρειαστούν επιπλέον εργασίες ή επισκευές, όπως λεύκανση κλπ. Χαλιά με ή χωρίς λεκέδες, που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό, είναι δύσκολο να καθαρίσουν.
Προσοχή! Δεν συστήνεται το πλύσιμο των χαλιών σε βεράντες, σε ταράτσες ή σε άλλους χώρους ενός σπιτιού. Δεν θα καθαρίσουν, δεν θα στραγγίσουν και δεν θα στεγνώσουν σωστά. Ένας κακός καθαρισμός, από ανειδίκευτους ανθρώπους, πιθανόν να επιφέρει ξεβάμματα, γαριές και αναστροφή πέλους.
Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, μπουχάρες, ίσως να αντιδράσουν στην υγρασία ή άλλο παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί θα επανέλθει με το στρώσιμο ή μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία.